
Wat en voor wie is homeopathie?
Voor wie is homeopathie?
Homeopathie is voor iedereen; mens en dier, jong en oud. Eigenlijk voor iedereen met een hartslag. Als iemand niet meer lekker in balans is, kan homeopathie een uitkomst zijn. Homeopathie kan helpen op zoek te gaan naar de oorzaak van de klachten en vanuit de oorzaak het lichaam aanzetten tot genezing.
Wat is homeopathie?
Homeopathie maakt gebruik van het zelfgenezend vermogen van het lichaam. Dat is het makkelijkst uit te leggen met een voorbeeld. Als je in je vinger snijdt, gaat dat bloeden, komt er een korstje op en na verloop van tijd heelt het vanzelf weer. Dat vinden we heel normaal. Het lichaam heeft een zelfgenezend vermogen.
Datzelfde geldt ook voor mentale en emotionele kwesties. Soms heb je wel eens een off-day. Of er gebeurt iets wat je vreselijk boos of verdrietig maakt. Daar heb je dan een tijdje last van, maar na verloop van tijd gaat de zon weer schijnen en ben je je vrolijke zelf weer. Ook dat is het zelfgenezend vermogen.
Maar soms is het lichaam zo zeer uit balans geraakt dat het zichzelf niet meer kan herstellen. Het lichaam zoekt dan een nieuwe balans. Dat merk je doordat je klachten krijgt.
Homeopathie maakt gebruik van dit zelfgenezend vermogen en spoort het lichaam aan om weer terug te keren naar de gezonde staat van zijn. Daarvoor wordt gebruik gemaakt van stoffen, die bij gezonde mensen bepaalde klachten veroorzaken. Juist deze stoffen zorgen er in sterk verdunde toestand voor, dat diezelfde klachten bij mensen of dieren worden opgelost. Dit komt omdat het lichaam reageert op hetgeen wat binnen komt en dat wil genezen. Het zet het lichaam aan tot actie en daarmee neemt het meteen het klachtenbeeld mee. Het zelfgenezend vermogen wordt als het ware wakker geschud. Je zou het kunnen zien als een rij dominostenen: je geeft een duwtje tegen de eerste steen en de rest valt één voor één om. Het homeopathisch middel is in dit geval het zetje tegen de eerste steen. Daarna gaat het lichaam zelf aan de slag.
Moet je er in geloven?
Je hebt invloed op je eigen lichaam. De meeste mensen hebben wel eens gehoord van 'placebo': je gelooft dat het helpt en het helpt ook. Iets minder bekend is het begrip 'nocebo'; je gelooft niet dat het helpt en het helpt ook niet. Je zou kunnen zeggen dat ook dat onderdeel is van je zelfgenezend, of juist niet genezend, vermogen van je lichaam. Maar dat geldt niet alleen voor homeopathie, dat geldt voor alle geneeswijzen. Ook de medicatie die je van de dokter krijgt.
Als je ergens goed kunt zien of homeopathie werkt of niet, is het wel bij dieren. Dieren kun je niet uitleggen dat je er in moet geloven. Het werkt wel of het werkt niet. Hetzelfde zou je kunnen zeggen bij mensen die lijden aan dementie. Ook aan hen kun je niet uitleggen dat ze er wel in moeten geloven. En tóch valt het naasten en mensen van de verzorging op dat deze mensen zich veel beter voelen. Gelooft dan iedereen dat het moet helpen? Of helpt het gewoon?
Homeopathie en wetenschap
Vaak zeggen mensen: homeopathie is niet wetenschappelijk bewezen. Buiten dat er genoeg onderzoeken zijn te vinden die de werking van homeopathie aantonen is er ook nog iets anders aan de hand. Wetenschap verandert steeds. Wat 10 jaar geleden nog een goed mediciijn voor bijvoorbeeld hartklachten was, blijkt vandaag de dag kanker te veroorzaken. Veel mensen kennen nog de Softenon en DES-affaire. Homeopathie werkt al 250 jaar goed. Het werkt nog steeds op dezelfde manier. Het werkte toen en het werkt nu, voor iedereen waar dan ook ter wereld. Dat komt omdat homeopathie gestoeld is op een filosofie: je versterkt de vitaliteit en moedigt het zelfgenezend vermogen van het lichaam aan om in actie te komen. Je behandelt de persoon of het dier en niet de ziekte. Om die reden kan homeopathie ook snel ingrijpen bij nieuwe ziekten; je behandelt niet de ziekte maar de persoon of het dier. En het lichaam heeft maar zoveel manieren om op een ziekte te reageren. Deze symptomen zijn allemaal bekend in de homeopathie. Het maakt daarbij niet uit of het een nieuwe ziekte is of een oude bekende.